DOEACC O level question paper with answer

DOEACC O level question paper with answer: We are providing all the required doeacc o level books free download pdf here which will be very useful for you. Go Through to the whole page so that you get the maximum benefits of this article on Nielit O level Multiple Choice question bank with the solution.

DOEACC O level question paper with answer
DOEACC O level question paper with answer

O level syllabus

M1-R4 IT Tools and Business Systems
M2-R4 Internet Technology and Web Design
M3-R4 Programming and Problem Solving through ‘C’ language
M4.1-R4 Application of .NET Technology
M4.2-R4 Introduction to Multimedia
M4.3-R4 Introduction to ICT Resources

Join Telegram Group for Immediate response @nielitbooks

https://t.me/nielitbooks

Download O level Revised syllabus

O Level Syllabus

National Institute of Electronics and Information Technology (NIELIT) formally it was known as  DOEACC Society. NIELIT regularly conducts many courses like CCC O level A level B level C level etc. Because need of computer knowledge in government examination, CCC, and O level is the most demanding course in NIELIT.

There are many govt. an exam where there is a need for such course (CCC Or O Level) for example UPPCL Ro Exam, UPPCL Office Assistant Grade-3, UPPSC RO ARO etc. Here the objective questions are based on CCC or O Level Pattern. So there is a need so such model paper or DOEACC o level question paper with answer.

We are providing DOEACC o level question paper with answer one by one thus keep visiting on this page. We will regularly update it so Bookmark it for future for doeacc O level books free download pdf.

Here you get O level Practice Sets of important Questions, Strictly as per new Syllabus, O Level Fully Solved Objectives Question.

Introduction to ICT Resources Objective Question with answers

O LEVEL IMPORTANT MULTIPLE CHOICE QUESTIONS SET-1

1. A Computer is an:
(a) Electronic device
(b) Electric device
(c) Mechanical device
(d) All of these

2. The data in a computer is processed by
(a) RAM (b/ ROM.
(c) Microprocessor (d) Hard Disk

3. Reducing the size of data is called
(a) Data Encryption
(b) Data Compression
(c) Decryption (d) Decompression

4. The process of collecting different parts of a
file stored at different locations and moving
them to contiguous locations is called
(a) Caching (b) fragmenting
(c) Spooling (d) Defragmentation

5. LAN supports a maximum data transfer rate of
(a) 1 Mbps (b) 2 Mbps
(c) 3.1Mbps (d) 100 Mbps or more

6. A Client computer provides
(a) Database (b) User interface
(c) Response (d) Index r

7. NT in Windows NT operating system stands for
(a) Network Technology
(b) New Technology
(c) Netbook Technology
(d) Nano Technology

8. Most secured and network supporting file system is

(a) FAT 16 (b) FAT 32
(c) CDFS (d) NTFS

9. A system file which contains commands to
enable or disable system feature load device
drivers etc.
(a) CONFIGSYS (b) BOOT.INI
(c) COMMAND.COM
(d) none of the above

10. A utility that deletes unnecessary files from
the disk
(a). Defragment (b) Disk Checker
(c) Disk Cleanup (d) System Cleanup




Answerkey SET-1

DOEACC O level question paper with answer SET-2

1. The size of a standard floppy disk is
(a) ,1.45 Mb (b) 1.36 Mb
(c) 1.44 Mb (d) 1.48 Mb

2. A display port consists of
(a) 5 pins  (b) 15 pins
(c) 25 pins (d) 30 pins
3. Compression which reduces the size of a file by
eliminating some bits of information
(a) Lossless compression
(b) Lossy Compression
(c) Lossless encryption
(d) Lossy decompression

4. One of the most popular utilities for file compression, encryption, packaging, and data
backup
(a) RarZip (b) File Manager
(c) WinZip (d) Defrag

5. A network in which all the computers are independently managed and have rights to communicate with each other and share resources
(a) Local Area Network
(b) Wide Area Network
(c) Metropolitan Area Network
(d) Peer to Peer Network

6. The transmission which use the entire bandwidth of the media for a single channel
(a) Broadband (b) Baseband
(c) Half duplex (d) Full duplex

7. Windows NT/2000 us this file for the boot process
(a) IO.SYS (b) MSDOS.SYS
(c) NTLDR (d) BOOT.INI

8. The minimum size of RAM recommended for installation of Windows 2000 Server is
(a) 128 Mb (b) 64 Mb
(c) 32 Mb (d) 16 Mb
9. It is responsible for handling details of Input and Output operations
(a) CMOS (b) RAM
(c) ROM (d) BIOS

10. A small buffer located between RAM and CPU Registers
(a) Cache memory (b) Flash memory
(c) EPROM (d) PROM
Answerkey SET-2

doeacc O level books free download pdf Set-3

1. The main component inside the main computer system is
(a) Hard disk (b) RAM
(c) ROM (d) Motherboard

2. The main parts of a processor are:
(a) ALU, CU, MU (b) ALU, RAM, ROM
(c) CU, RAM, ROM
(d) MU, RAM, RAM

3. The process of restoration of a database in case of failures is called
(a) System Restore (b) Recovery
(c) Backup (d) Data protection

4. The feature of Windows XP that is used to
return computer to an earlier state is called
(a) Data Backup (b) System Restore
(c) Data Recovery (d) Data protection

5. Number of bytes used by a floppy per sector is
(a) 128 bytes (b) 256 bytes
(c) 512 bytes (d) 1024 bytes

6. Commonly used Network Interface Cards supports a speed of
(a) 1/10Mbps (b) 3/7 Mbps
(c) 3.1 Mbps (d) 10/100 Mbps

7. In large networks where speed and security
are main concern, the cable that should be
used is
(a) Optical fiber (b) Twisted pair cable
(c) Coaxial cable
(d) Satellite communication

8. Dynamically address can be obtained if you l
have selected this option in Network properties
(a) ICMP – (b) SMTP
(c) DNS (d) DHCP

9. To connect a computer to a specific network,
it should have common
(a) Gateway (b) Workgroup
(c) Domain (d) Cell

10. The account that has full control over a computer and a network is
(a) Guest (b) User
(c) Administrator (d) Power
Answerkey SET-3

O LEVEL IMPORTANT MULTIPLE CHOICE QUESTIONS SET-4

1. To safeguard your computer from disruption
in power supply, you must install a/an
(a) UPS (b) Inverter
(c) MCB (d) Transformer

2. Every object in Windows XP has got certain
features which can be accessed through
(a) My Computer (b) Desktop
(c) Properties (d) Taskbar

3. The setting of Mouse cursor, Wallpaper, Screensaver etc. is present in a

(a) Display properties  (b) Theme
(c) Display Settings (d) Screen Resolution

4. An interface that allows hard disk to communicate with a system at a very fast speed is
known as
(a) SCSI (b) PQ
(c) USB (d) SATA

5. The formatting that physically creates tracks
and sectors on a hard disk is called
(a) High level formatting
(b) Zero fill
(c) Low level formatting
(d) Partitioning

6. Process of dividing a hard disk into logical
drives is called
(a) Formatting (b) Partitioning
(c) Defragmenting (d) Disk Cleanup
7. A program that appears to be a useful one but
actually harms the computer is called

(a) Worm (b) Spyware
(c) Adware (d) Trojan
8. A virus can be removed from your computer if
you install
(a) Antivirus (b) Anti Spyware
(c) Adware Removal Tool
(d) All of the above

9. Unwanted access from outside into your network can be blocked with the help of
(a) Antivirus server
(b) Proxy Server (c) Firewall
(d) Router

10. The device that determines best path from a
set of available ones in networks is
(a) Gateway (b) Bridge
(c) Switch (d) Router
Answerkey SET-4

DOEACC O level question paper with answer SET-5

1.The device used to connect completely dissimilar
networks
(a) Gateway (b) Bridge
(c) Switch (d) Router

2. A Wi-fi network works upon a protocol
(a) 802.3 (b) 802.5
(c) 802.11 (d) 802.6

3. Networking technology that allows networks
to be segmented logically instead of physically
(a) VFN (b) VLAN
(c) WLAN (d) WAN

4. The technology in which a computer listens
for some time and then transmits the data is called
(a) CSMA/CD (b) ALOHA
(c) CDMA (d) GPRS

5. Routers and gateways operate in
(a) Data Link Layer (b) Network Layers
(c) Transport Layer (d) Physical Layer

6. TCP/IP Protocol was developed by
(a) IETF (b) IAB
(c) IEEE (d) United State’s DOD

7. A datagram is a variable length packet with a
maximum size of
(a) 512 bytes (b) 1024 bytes
(c) 65536 bytes (d) 65536 Kbytes

8. IPV6 consists of a network address of
(a) 128 bits (b) 64 bits
(c) 256 bits (d) 32 bits

9. A hidden share is a share in which the share
the name is followed by a
(a) # (b) @
(c) $ (d) %
10. RJ-45 is used to connect
(a) NIC with twisted wire
(b) One computer to another
(c) Modem to telephone
(d) Mouse with computer
Answerkey SET-5

Answer Key of Set-1 2 3 4 5

SET-1
1. (a) 2. (c) 3. (b) 4. (d) 5. (d) 6. (b) 7.(a) 8. (d) 9. (a) 10. (c)

SET-2
1. (c) 2. (b) 3. (b) 4. .(c) 5. (d) 6. (b) 7. (c) 8. (b) 9. (d) 10. (a)

SET-3
1. (d) 2. (a) 3. (b) . 4. (b) 5. (c) 6. (d) 7- (a) 8. (d) 9. (b) 10. (c)

SET-5
1. (a) 2. (c) 3. (b) ; 4. (a) 5 . (c) 6.(b) 7.(d) 8. (a) 9. (c) 10. (d)

SET-5
1. (a) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5.(b) 6. (d) 7.(c) 8. (a) 9. (c) 10. (a)

Download doeacc O level books free download pdf

O Level Model Objective Papers Free Download



Download Free PDF

DOEACC O level question paper with answer

Download Introduction to ICT Resources Question Paper July 2010 with Solution

O level Question Paper Download

Download Introduction to ICT Resources Question Paper January-July 2011 with Solution

O level Question Paper Download

Download Introduction to ICT Resources Question Paper January-July 2012 with Solution

O level Question Paper Download

Download Introduction to ICT Resources Question Paper January-July 2013 with Solution

O level Question Paper Download

Download Introduction to ICT Resources Question Paper January-July 2014 with Solution

O level Question Paper Download

Download Introduction to ICT Resources Question Paper January-July 2015 with Solution

O level Question Paper Download

Download Introduction to ICT Resources Question Paper January-July 2016 with Solution

O level Question Paper Download

We are updating this NIELIT Blog Regularly so keep watching for other O Level Papers soon upload DOEACC O level question paper with answer so please comment

DOEACC O level question paper with answer
error: Content is protected !!